W programie OWOCE W SZKOLE w II semestrze roku szkolnego 2012/2013, będzie uczestniczyło ponad 10 tys. szkół podstawowych, tj. o ponad 400 szkół więcej niż w I semestrze bieżącego roku szkolnego.
Po zimowych feriach dzieci wróciły do swoich szkół i do programu ARR „Owoce w szkole”. Dostawy owoców i warzyw będą organizowane przez 106 zatwierdzonych dostawców, a 7 zatwierdzonych szkół samodzielnie będzie pozyskiwało i udostępniało owoce i warzywa dzieciom ze swoich szkół. W II semestrze roku szkolnego 2012/2013 owoce i warzywa będzie spożywało ponad 950 tys. dzieci klas I-III, co stanowi 86 % liczby dzieci z grupy docelowej obejmującej 1 105 386 (tj. o ok. 4 % więcej niż w I semestrze).
W Małopolsce dostawy owoców i warzyw będą organizowane przez 12 zatwierdzonych dostawców, którzy będą dostarczać porcje owocowo – warzywne do 1180 szkół. W II semestrze roku szkolnego 2012/2013 w województwie małopolskim owoce i warzywa będzie spożywało 85 620 dzieci klas I-III (tj. o 600 dzieci więcej niż w I semestrze).
Przez okres 10 wybranych tygodni semestru każde dziecko uczestniczące w programie otrzyma po 23 porcje owoców i warzyw, tj. przez 3 tygodnie – po 3 porcje owocowo-warzywne w tygodniu oraz przez 7 tygodni – po 2 porcje owocowo-warzywne w tygodniu.
W ramach programu „Owoce w szkole” udostępniane są:
- świeże owoce: jabłka, gruszki, truskawki,
- świeże warzywa: marchew, rzodkiewki, papryka słodka,
- soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
W ramach programu „Owoce w szkole” dzieci nie tylko otrzymują bezpłatnie porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zdrowych nawykach żywieniowych oraz zaletach spożywania owoców i warzyw.
Dotychczasowa ocena realizacji programu „Owoce w szkole” potwierdziła,
że program przyczynił się do istotnego wzrostu spożycia owoców i warzyw przez dzieci oraz zwiększenia wiedzy dzieci na temat zasad zdrowego odżywiania. Program wpłynął pozytywnie na zmianę nastawienia dzieci do jedzenia owoców
i warzyw oraz spowodował korzystną zmianę zachowań rodziców dzieci uczestniczących w programie odnoszących się do żywienia dzieci.
—
OT ARR Kraków