Niemal 18% gimnazjów z województwa małopolskiego zgłosiło się do III edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”. Chęć udziału w programie wyraziło 184 nauczycieli z 133 szkół gimnazjalnych województwa małopolskiego. Głównym celem programu jest promocja zasad zdrowego odżywiania oraz właściwego komponowania pełnowartościowych posiłków.
Pomysł na program narodził się w związku z pogłębiającym się problemem nadwagi i otyłości wśród młodzieży w Polsce, czego główną przyczyną są złe nawyki żywieniowe. By promować wśród młodych ludzi zasady zdrowego odżywiania organizatorzy zaangażowali do projektu nauczycieli, wychowawców oraz dyrektorów szkół z całej Polski.
Aby wziąć udział w programie trzeba spełnić kilka formalności. Najpierw każdy nauczyciel musi zgłosić swoją klasę do programu, wypełniając formularz na stronie www.zyjsmacznieizdrowo.pl. W dalszej kolejności organizatorzy wysyłają do nauczyciela bezpłatny zestaw materiałów dydaktycznych opracowany przez specjalistów żywieniowych i metodyków, potrzebny do przeprowadzenia lekcji.
– Bardzo się cieszę, że zgłosiłam się do programu, dzięki temu otrzymałam profesjonalnie przygotowane materiały edukacyjne na temat zdrowego odżywianie, które mogę wykorzystać na lekcjach. Ich mocną stroną jest to, że łączą w sobie naukę z przyjemną zabawą i praktyką, bo zawierają książeczki z przepisami czy filmy edukacyjne – mówi Dominika Lisek z Niepublicznego Gimnazjum w Piekiełku.
Następny etap programu to przeprowadzenie zajęć dydaktycznych w oparciu o wybrany (minimum jeden z dziesięciu) scenariusz lekcji. Pełnym emocji punktem akcji jest konkurs. W jego ramach gimnazjaliści muszą przygotować maksymalnie trzy prace konkursowe w jednym z wybranych formatów: plakat, film lub wydarzenie społeczne.
W III edycji programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” uczestnicy gimnazjaliści mogą wygrać 30 nowoczesnych tablic multimedialnych oraz 30 zestawów kulinarnych zachęcających do samodzielnych prób gotowania. Zwycięskie szkoły odwiedzą organizatorzy programu, którzy uroczyście wręczą nagrody oraz przy pomocy dietetyków przeprowadzą atrakcyjne zajęcia dla uczniów.
W poprzedniej edycji akcji aż cztery główne nagrody trafiły w ręce małopolskich gimnazjalistów. Tablice multimedialne otrzymały wówczas klasa IIC z Zespołu Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Skrzyszowie, klasa IIA z Publicznego Gimnazjum nr 2 w Brzesku oraz IIIA z Publicznego Gimnazjum im. ks. Jana Patrzyka w Lipinkach oraz klasa IIIA z Publicznego Gimnazjum im. ks. Jana Patrzyka w Lipinkach.
Organizatorzy czekają na prace konkursowe klas gimnazjalnych jeszcze do 15 marca. Zwycięzców III edycji „Żyj smacznie i zdrowo” poznamy do 30 kwietnia 2013 r.
Partnerem społecznym programu jest Federacja Polskich Banków Żywności, patronat honorowy nad akcja objęło Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Program „Żyj smacznie i zdrowo” jest akcją edukacyjną marki WINIARY prowadzoną we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Do tej pory odbyły się dwie edycje projektu, obie pod wcześniejszą nazwą „Jedz smacznie
i zdrowo”. W związku z poszerzeniem zakresu projektu o informacje z dziedziny ekologii organizatorzy podjęli decyzję o zmianie nazwy na „Żyj smacznie i zdrowo” w III odsłonie akcji. Misją programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” jest nauka młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród gimnazjalistów postawę proekologiczną,
a także ideę niemarnowania żywności.
Program marki WINIARY jest częścią szerszej kampanii zatytułowanej „Jedz smacznie i zdrowo”. prowadzonej od czterech lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z przyjęciem przez Nestle strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imię której zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu oraz dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów.
Patroni honorowi
- Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
- Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Partner społeczny
- Federacja Polskich Banków Żywności
—
www.zyjsmacznieizdrowo.pl