W minioną niedzielę 7. Małopolski Festiwal Smaku zawitał do Tarnowa. Na Rynku zgromadzili się regionalni producenci żywności i smakosze lokalnych potraw.
W trzecim półfinale tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku wzięło udział 24 wystawców. Przez całą niedzielę (19 czerwca) prezentowali tarnowianom swoje wyroby. W konkursie „Małopolski Smak” rywalizowało 26 produktów. Pomimo nieprzyjemnej pogody publiczność jak zwykle dopisała! W plebiscycie na najbardziej smakowite wyroby oddano 2600 głosów.
Sukcesem może się pochwalić Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku” z Iwkowej, które aktywnie promuje śliwkowe smakołyki. W kategorii Tradycyjne specjały a także nagrodę główną w postaci Grand Prix tarnowskiego półfinału zdobyło zgłoszone przez nią danie – Polędwica faszerowana suską sechlońską.
Wyniki półfinału w Tarnowie:
Plebiscyt „Małopolski Smak”:
Kategoria: Ekologiczne Przysmaki
Produkt – Razowiec Lipnicki, Gospodarstwo Ekologiczne Andrzej Wnęk z Lipnicy Górnej
Kategoria: Tradycyjne specjały
Produkt: Polędwica faszerowana suską sechlońską, Stowarzyszenie na Śliwkowym Szlaku z Iwkowej
Kategoria: Smakołyki z Legendą
Produkt – Boczek wiejski filipowicki, Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna „Pokój” z Filipowic
Kategoria: Jak u mamy
Produkt – Boczek duszony w piwie, Koło Gospodyń wiejskich w Łazach
Konkurs „Małopolski Smak” (wyniki komisji):
III miejsce
Produkt – Masło Exstra Bocheńskie, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Bochni
II miejsce
Produkt – Półgęsek szlachecki, Gospodarstwo Agroturystyczne „U Kazika” z Ciężkowic
Grand Prix
Produkt – Polędwica faszerowana suską sechlońską, Stowarzyszenie na Śliwkowym Szlaku z Iwkowej
Pokaz gotowania na żywo:
I miejsce
Restauracja „U Jana” z Tarnowa produkt – Udko królicze na puree z bobu w towarzystwie czerwonej kapusty na smalcu gęsi duszonej
—
za wrotamalopolski.pl
– zdjęcia topol.pl