Po zimowych feriach dzieci wróciły do swoich szkół i do programu „Owoce w szkole”. Głównym celem programu jest poprawa stanu zdrowia oraz zmiana nawyków żywieniowych, poprzez zwiększenie częstotliwości oraz ilości spożywanych warzyw i owoców. Działanie ma również wspomóc walkę z coraz częstszym zjawiskiem nadwagi i otyłości wśród dzieci.
Uczestnikami programu są uczniowie szkół podstawowych klas I – III, którzy w ramach programu otrzymują bezpłatnie owoce i warzywa. Mogą to być: jabłka, gruszki, truskawki, marchew, rzodkiewka, słodka papryka albo soki owocowe, warzywne lub owocowo – warzywne. W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce i warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
W Małopolsce dostawy owoców i warzyw będą organizowane przez 12 zatwierdzonych dostawców, którzy będą dostarczać porcje owocowo – warzywne do 1 199 szkół.
W II semestrze roku szkolnego 2013/2014 w województwie małopolskim owoce i warzywa będzie spożywało 87 345 uczniów, którzy otrzymają w czasie trwania II semestru 30 porcji owoców i warzyw.
Środki na realizację programu „Owoce w szkole” pochodzą w 75% z Unii Europejskiej, a w 25% ze środków krajowych. Całkowity budżet programu w roku szkolnym 2013/2014 wynosi ok. 18,2 mln EUR (74,2 mln PLN).
W ramach programu „Owoce w szkole” dzieci nie tylko otrzymują bezpłatnie porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zdrowych nawykach żywieniowych oraz zaletach spożywania owoców i warzyw.
Wszelkie informacje dotyczące programu „Owoce w szkole” można uzyskać w Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego w Krakowie, przy ul. Mogilskiej 104, 31-546 Kraków lub pod numerami telefonu: 12 424-09-43, 12 424-09-48 oraz w Telefonicznym Punkcie Informacyjnym 22 661-72-72.
—
Krzysztof Lewiński – OT ARR w Krakowie