Na terenie Browaru Okocim zostały przeprowadzone ćwiczenia z udziałem kilkunastu jednostek Państwowej i Ochotniczej Straży Pożarnej oraz zakładowych służb ratowniczych Browaru. W symulację zdarzeń zaangażowane zostały również Policja i Pogotowie Ratunkowe. Tematem ćwiczeń był pożar na terenie zakładu oraz wyciek oleju opałowego do rzeki Uszwicy. Celem prewencyjnej akcji było sprawdzenie współpracy pomiędzy wszystkimi jednostkami ratownictwa w poczuciu odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracowników browaru, okolicznych mieszkańców i środowiska naturalnego.
– W Carlsberg Polska przywiązujemy ogromną wagę do zapewnienia bezpieczeństwa tak pracowników, jak i otoczenia. Jesteśmy przekonani, iż przeprowadzanie ćwiczeń symulujących potencjalne sytuacje awaryjne jest bardzo ważne. Mają one na celu przetestowanie metod postępowania w nagłych wypadkach, koordynacji działalności służb oraz podniesienia poziomu wyszkolenia wszystkich uczestników. Niewątpliwie przyczynia się to do zwiększenia bezpieczeństwa pracowników i okolicznych mieszkańców oraz ograniczania ryzyka wystąpienia szkód w zakładzie i jego najbliższym otoczeniu – mówi Michał Napieracz, Dyrektor Browaru Okocim, który w trakcie akcji pełnił funkcję szefa zakładowego sztabu antykryzysowego.
Szkolenie w Browarze Okocim obejmowało wszystkie etapy akcji, począwszy od chwili ogłoszenia alarmu pożarowego, poprzez bezzwłoczną ewakuację pracowników browaru w bezpieczne miejsce i ugaszenie pożaru na terenie budynku kotłowni oraz likwidacja wycieku substancji ropopochodnej na rzece Uszwicy.
Przeprowadzenie akcji z udziałem jednostek zewnętrznych oraz zakładowych służb ratowniczych Browaru Okocim pozwoliło zweryfikować i ocenić w praktyce działania ratownicze, ich przebieg i rezultaty. W ćwiczenia zaangażowani zostali pracownicy browaru, którzy mieli sposobność przećwiczyć system alarmowania, powiadamiania pracowników i służb zewnętrznych oraz ewakuacji ze stref zagrożonych w bezpieczne miejsce. – Akcja została przeprowadzona sprawnie, zgodnie z obowiązującymi przepisami ochrony przeciwpożarowej oraz naszymi wewnętrznymi procedurami dotyczącymi zdrowia i bezpieczeństwa pracowników, a także ochrony środowiska. Wszystkie służby, świadome wagi bezpieczeństwa, z pełnym zaangażowaniem i odpowiedzialnością uczestniczyły w tej symulacji zdarzeń – komentuje Ireneusz Salamon, Specjalista ds. BHP w Browarze Okocim, który podczas akcji nadzorował zakładowe służby ratownicze.
—
Foto. Maciej Mazur