Zakończyły się zmagania najlepszych producentów żywności w Małopolsce. W dniach 27-28 sierpnia dwudniowy wielki finał 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku zgromadził na krakowskim Kazimierzu producentów żywności, ekspertów, kucharzy i przede wszystkim – smakoszy!
Małopolski Festiwal Smaku to wielkie regionalne święto producentów i miłośników lokalnych potraw. Jest największym wydarzeniem kulinarnym w regionie – coraz bardziej rozpoznawalnym w całym kraju. Z roku na rok cieszy się większym zainteresowaniem, przyciągając w miejsca plebiscytowych zmagań rzesze wielbicieli tradycyjnego smaku Małopolski.
Słoneczny i upalny weekend upłynął w Krakowie pod znakiem małopolskich produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Na placu Wolnica pojawili się zwycięzcy lokalnych półfinałów tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Można było skosztować wyśmienitych potraw i przypomnieć sobie smaki dań, których receptura przetrwała pokolenia. Przez dwa dni nad placem Wolnica unosił się aromat tradycyjnej kuchni.
Podniebienia konkursowego jury podbiła w tym roku polędwica faszerowana suską sechlońską, zdobywając Grand Prix konkursu „Małopolski Smak”. Tuż za nią znalazły się: sułkowicka krzonówka i salceson golonkowy „Podstolego”.
Wyniki wielkiego finału 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku:
Konkurs
Grand Prix
Stowarzyszenie na „Śliwkowym szlaku” z Iwkowej
Produkt: polędwica faszerowana suską sechlońska
II miejsce
Restauracja „Natalia” z Biertowic
Produkt: sułkowicka krzonówka
III miejsce
Firma „Gawor” z Podstolic
Produkt: salceson golonkowy „Podstolego”
Plebiscyt
Ekologiczne przysmaki
Ferma Kur Niosek Tobowscy z Trzemeśni
Produkt: jajecznica po królewsku
Tradycyjne specjały
Stowarzyszenie Dolina Karpia z Zatora
Produkt: karp zatorski w zalewie octowej
Smakołyki z Legendą
Przetwórstwo Rybne Krak – Marfish
Produkt: Matjas – korzenny filet śledziwoy
Jak u mamy
Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich z Andrychowa
Produkt: Placki ziemniaczane po andrychowsku
Pokaz gotowania na żywo
Restauracja „Bohema” z Nowego Sącza
Danie: Roladki z cielęciny po staropolsku
Na scenie nie zabrakło również muzycznego akcentu z Brzeska – publiczności zaprezentował się m.in. zespół After Day.
Przypomnijmy, że w trakcie 6 edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku w roku 2010 Grand Prix zdobyła Bacówka „L.Szot” Sp. komandytowa z Rajbrotu z produktem Brawuś z kómory.
Galeria zdjęć – malopolskie.pl <==
—
IB/malopolskie.pl
Podobne artykuły
„%RELATEDPOSTS%”