Zakończyła się II edycja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 (PO PŻ) Podprogram 2016 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym.
Od sierpnia 2016 roku do maja 2017 roku odbyło się 6 dostaw żywności. Łącznie wydano 55,5 ton artykułów spożywczych dla 994 osób, tj. 338 rodzin.
Produkty przekazane przez Bank Żywności w Krakowie to: makaron, ryż, herbatniki, ser żółty, mleko, fasola biała, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, cukier biały, olej rzepakowy.
We wrześniu 2016 roku kryterium dochodowe wynosiło 951 zł dla osoby samotnie gospodarującej oraz 771 zł w przypadku osoby w rodzinie. Łącznie do programu zakwalifikowało się 236 rodzin z terenu gminy.
Po podwyższeniu kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy tj. 1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie liczba rodzin zwiększyła się do 338.
Liczby same mówią za siebie, paczki żywnościowe okazały się znaczną pomocą dla wielu rodzin.
Osoby korzystające ze wsparcia PO PŻ 2014 – 2020 Podprogram 2016 brały również udział w praktycznych warsztatach kulinarnych i żywieniowych, podczas których przygotowywały potrawy, uczyły się racjonalnego gospodarowania budżetem domowym oraz przeciwdziałania marnowania żywności. Celem warsztatów była edukacja osób korzystających ze wsparcia żywnościowego. Warsztaty odbywały się cyklicznie co 2 miesiące. Prowadzone były przez trenerów i specjalistów ds. edukacji żywieniowej z Banku Żywności w Krakowie, czas trwania spotkania to 4 godziny.
—
gnojnik.pl