Don't Miss
Home » Wiadomości » Browar Okocim – stabilność i doskonałe piwa

Browar Okocim – stabilność i doskonałe piwa

W 2017 roku Browaru Okocim zakończył realizację kilku inwestycji – modernizację oczyszczalni ścieków oraz budowę nowego jazu. Flagowa marka Okocim umocniła swoją pozycję na rynku dzięki skutecznej kampanii reklamowej „Tu się warzy z zasadami”. Piwa Okocim zostały docenione na prestiżowych konkursach piwnych w Polsce i za granicą.

Rynek piwa i trendy konsumenckie w 2017

W 2017 roku branża piwna zanotowała nieznaczny spadek sprzedaży – ilościowo o 2,4 proc.1, wartościowo o 1,3 proc. Co ważne, po raz pierwszy od lat wzrosła delikatnie cena  piwa o 1,2 proc. powodując, że spadek wartości był mniejszy niż wolumenu. Piwo to nadal największa wartościowo kategoria wśród artykułów spożywczych i napojów alkoholowych, bardzo ważna szczególnie dla małych sklepów handlu tradycyjnego.

Stabilne pozostają trendy konsumenckie. Według danych Nielsena w 2017 roku największe wzrosty wartościowo zanotowały piwa bezalkoholowe (o 22,9 proc., choć z niskiej bazy 1,9 proc. udziału w rynku piwa) i piwne specjalności (o 16,9 proc., udział w rynku 2,8 proc.). Wzrost piw smakowych w tym radlerów wyniósł 1,1 proc. w porównaniu do 2016 roku, a ich udział w rynku piwa sięga 7,5 proc. Konsumenci nadal chętnie wybierali piwa bezalkoholowe, sprawiając, że ich sprzedaż od 2015 do 2017 wzrosła wolumenowo o 72 proc. i o 59 proc. wartościowo. Udział lagerów w rynku piwa wynosi 73,1 proc. Nadal zmniejsza się z roku na rok wartość sprzedaży piw mocnych (o 6,2proc.), których udział w rynku wynosi 10,2 proc.

Dobre wyniki Carlsberg Polska na wymagającym rynku

W 2017 roku Carlsberg Polska zwiększył swoje udziały ilościowe o 1,9 punktu procentowego do 19,6 proc. i wartościowe o 1,5 punktu procentowego do 18,6 proc. Dla Carlsberga był to rok wytężonej pracy w rynku, umacniania kluczowych marek oraz wprowadzania innowacji odpowiadających na trendy konsumenckie. Wśród nowości w 2017 roku znalazły się:

  • Okocim Radler Limonka z owocami leśnymi
  • Somersby Apple Secco Taste
  • Okocim Polskie ALE
  • Żatecky Svetly Leżak

Podobnie jak w poprzednich latach marki Okocim, Harnaś i Kasztelan utrzymały swoje pozycje w gronie TOP 10 marek piwa w Polsce.

Browar Okocim – stabilność, nowoczesność i inwestycje

 W 2017 roku w Browarze Okocim zakończono dwie ważne inwestycje. Pierwsza z nich to rozpoczęta w lutym 2016 modernizacja oczyszczalni ścieków. Zmodernizowano dwa ciągi: mechaniczny i biologiczny z osadem czynnym,  zastosowano automatykę w  sterowaniu pracą oczyszczalni.  Celem modernizacji było:

  • dostosowanie oczyszczalni do spełniania wymogów określonych dla ścieków z oczyszczalni w aglomeracji, do których została zakwalifikowana przemysłowa oczyszczalnia w Brzesku;
  • zapobieżenie wydostawania się niemiłych zapachów poprzez zhermetyzowanie niektórych obiektów: osadników wstępnych i zbiorników uśredniających;
  • wyrównanie nierównomierności dopływu ścieków poprzez zmodernizowanie istniejących zbiorników na zbiorniki uśredniające

Zmodernizowana oczyszczalnia spełnia wyśrubowane normy środowiskowe. Wartość nakładów to blisko 11 milionów złotych. Nowoczesna oczyszczalnia ma ogromne znaczenie dla browaru i okolicznej społeczności.

W 2017 roku sfinalizowano również, rozpoczęte we wrześniu 2016 prace budowlane przy nowym jazie (ujęciu wody) na Uszwicy. Zastąpił on istniejący jaz, z czasów Jana Goetza (z 1913 roku). Nowy jaz jest wyposażony w automatyczną, uchylną klapę, która będzie otwierać się w czasie wezbrania wody, np. przy okazji dużych roztopów śniegu lub gwałtownych opadów deszczu, przepuszczając nadmiar wody w dalszy bieg rzeki, zabezpieczając w pewnym stopniu przed wodami powodziowymi. Jaz jest również wyposażony w specjalistyczną przepławkę przyrodniczą dla bezpiecznego przemieszczania się fauny rzecznej.

– Dużo pozytywnych rzeczy dzieje się w naszym browarze. Cieszymy się, że sprawnie zrealizowane inwestycje będą służyć nam i lokalnej społeczności. Jestem też bardzo dumny, że marka Okocim dzięki swojej wysokiej jakości rozsławia nasze miasto w całej Polsce i poza jej granicami. W Okocimiu bardzo dbamy o bezpieczeństwo wszystkich pracowników. Dzięki wieloletnim staraniom, wielu programom edukacyjnym oraz bezwzględnemu przestrzeganiu zasad BHP w 2017 roku nie zanotowaliśmy żadnego wypadku na terenie browaru – podkreśla Michał Napieracz, dyrektor Browaru Okocim.   

W 2017 kontynuowane były prace projektowe i proceduralne związane z planami budowy mostu i połączenia browaru bezpośrednio z obwodnicą Brzeska. Prace te powoli zbliżają się ku końcowi i mamy nadzieję na podjęcie ostatecznej decyzji w najbliższym czasie.

Warto przypomnieć, że łączne inwestycje w Browarze Okocim w latach 2001 do 2017 poniesione przez firmę Carlsberg sięgają prawie 550 mln zł. Dzięki nim browar może pochwalić się maksymalnymi rocznymi mocami produkcyjnymi na poziomie ok. 4,5 mln hl. Należy on również do najnowocześniejszych w Grupie Carlsberg i w Polsce.

Marka Okocim odnosi sukcesy

W 2017 roku bardzo dobrze radziła sobie marka Okocim, a to m.in. dzięki nowej platformie komunikacyjnej „Tu się warzy z zasadami” z udziałem piwowarów z Browaru Okocim i odnoszącej się do ponad 170-letniej tradycji browarniczej Okocimia. Udziały wartościowy i ilościowy marki w rynku wzrosły o 0,9 punktu procentowego, zaś wartość sprzedaży o 40 proc. Piwa Okocim zostały docenione m.in. złotym medalem Good Beer na Polskim Kongresie Browarniczym. Okocim Klasyczna Pszenica zdobyła w 2017 złoto i tytuł najlepszego piwa pszenicznego w Europie podczas jednego z najważniejszych konkursów piwnych, czyli European Beer Star (EBS). Brązowy medal EBS otrzymał Okocim Mistrzowski Porter, który z kolei w 2015 wygrał złoto.

W październiku 2017 portfolio Okocimia poszerzyło się o warzony w browarze w Brzesku Okocim Polskie ALE. Jest to piwo górnej fermentacji, warzone na bazie czterech słodów – pilzneńskiego, „Pale Ale”, karmelowego i monachijskiego oraz chmielu goryczkowego i amerykańskiego aromatycznego chmielu Cascade, którym ALE jest chmielony na zimno. Ma delikatnie cytrusowe nuty, delikatną goryczkę (IBU 24), przez co pije się je lekko i przyjemnie.

Dużym uznaniem konsumentów cieszyły się również warzone w Brzesku radlery z nowością 2017 roku – Okocim Radler Limonka z owocami leśnymi. Okocim Radler z Limonką otrzymał srebrny medal konkursu konsumenckiego Chmielaki Krasnostawskie.  W sezonie 2018 na rynku pojawi się kolejny, czwarty wariant – Okocim Radler Truskawka z kwiatem lipy.

Warto dodać, że w połowie marca 2018 ruszy pierwsza w historii marki Okocim nowatorska  koprodukcja z Onet.pl w całości realizowana w Internecie pt. „18:45 Czas na zasady”. Program w formie talk-show jest prowadzony przez Filipa Chajzera i oprócz znanych i lubianych gości wezmą w nim udział również okocimscy piwowarzy.

IB