Suszenie owoców stosowano już kilka tysięcy lat temu w rejonach Azji i regionach Śródziemnomorskich. Pozwalało to na przedłużenie ich trwałości i umożliwiało przechowywanie. Początkowo owoce suszono poddając je przez pewien czas działaniu promieni słonecznych. W dzisiejszych czasach już się tego nie praktykuje. Suszy się je poddając sztucznemu ogrzewaniu.
Suszone owoce zawierają głównie: błonnik – nietrawioną przez organizm substancję balastową, mającą zbawienny wpływ na układ pokarmowy, cukry proste – dobre źródło energii podczas zwiększonego wysiłku, białko, witaminy oraz sole mineralne. Oprócz tego, że są bardzo smaczne mają też wiele właściwości leczniczych:
Jabłka – pomagają na niestrawność
Według przeprowadzanych badań zapobiegają chorobom nowotworowym i chorobie Alzheimera. A wszystko to za sprawą sporej zawartości witamin z grupy B oraz polifenoli, które neutralizują wolne rodniki . Witaminy z grupy B szczególnie dobrze wpływają na naszą skórę, paznokcie i włosy. Jabłka ususzone razem ze skórką, zawierają także sporo witaminy C, dzięki temu wspomagają układ odpornościowy. Zawarty w tych owocach potas dodaje sił sercu, a bor – wspiera system kostny. Suszone jabłka polecane są szczególnie osobom z osteoporozą, ludziom starszym oraz kobietom w okresie klimakterium.
Śliwki – ułatwiają trawienie
Rewelacyjnie działają na zaparcia. Wystarczy zaledwie kilka śliwek, aby układ trawienny i wydalniczy powrócił do normy. To za sprawą błonnika suszone śliwki tak działają na nasz organizm. Przede wszystkim bardzo przyspieszają spalanie tłuszczu. Szczególnie polecane są dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Zawarty w nich błonnik działa świetnie jako wypełniacz dla naszego żołądka. Dzięki temu mniej zjemy i na dłużej zachowamy smukłą sylwetkę. Dodatkowo zawierają cenne żelazo i fosfor. Mają także unikatowy skład witamin, bo oprócz powszechnie występujących w owocach witaminach A i C posiadają także witaminę E, która działa jak skuteczny przeciwutleniacz. Pamiętajmy, że śliwki przeciwdziałają osteoporozie. W postaci suszonej warto postawić na węgierki i renklody.
Gruszki – odkwaszają układ pokarmowy
Jest w nich dużo potasu, magnezu oraz błonnika. Dzięki związkom o właściwościach zasadotwórczych są dobrym dodatkiem do zakwaszających organizm mięs. Gruszka jest również bardzo dobrym źródłem żelaza i witaminy C. Te suszone owoce obniżają poziom cholesterolu i działają przeciwnowotworowo.
W naszym regionie jednym z producentów suszonych owoców jest Paweł Pajor, właściciel Gospodarstwa Ogrodniczego w Wojakowej, gmina Iwkowa.
„Okres produkcyjny przypada od sierpnia do połowy grudnia. Nasze owoce suszone są przygotowywane z najwyższej jakości surowca. Do suszenia wybieramy owoce dojrzałe, ale twarde, zdrowe, czyste, bez uszkodzeń i zanieczyszczeń. Proces ich suszenia polega na suszeniu gorącym powietrzem w specjalnych suszarniach tak, aby zachować ich naturalną barwę oraz wszystkie walory smakowe i witaminowe. Jabłka i gruszki przeważnie suszy się w plasterkach, przez ok 12 godzin. Śliwki w całości, a czas suszenia może trwać nawet do 40 godzin” – mówi Paweł Pajor.
Proces suszenia wymaga pracochłonnych przygotowań – zarówno segregacja jak i układanie owoców w suszarni jest wykonywana ręcznie.
Z roku na rok wzrasta zainteresowanie suszonymi owocami na rynku krajowym, docenia się ich walory smakowe i właściwości lecznicze. Dodatkowym atutem jest to, że są to nasze, polskie owoce.
—
IB
Podobne artykuły
„%RELATEDPOSTS%”