Tegoroczne Święto Suszonej Śliwki w Kątach było wyjątkowe, a to za sprawą próby bicia rekordu Guinnessa w lepieniu pierogów z suszoną śliwką. W ciągu jednej godziny zawodniczka Beata Jasek ulepiła i ugotowała 1066 pierogów z nadzieniem śliwkowym. Tym samym ustanowiła nowy rekord Guinnessa w tej kategorii.
– Pomysł na bicie rekordu powstał w 2017 roku, podczas mojego urlopowego pobytu w rejonie Iwkowej – mówi właścicielka rekordu Beata Jasek. – W mojej głowie powstał pomysł, że muszę coś zrobić dla tego miejsca, w którym tak bardzo lubię przebywać, do którego lubię wracać, i które kojarzy mi się ze szczęśliwym dzieciństwem. Dwa lata temu pobiłam rekord Polski w lepieniu pierogów, których ulepiłam 756 sztuk. W tym roku udało się zdobyć rekord Guinessa. Czas bicia rekordu wynosił jedną godzinę, a całość nadzorował sędzia z komisji z Poznania – dodaje Beata Jasek.
https://www.facebook.com/informatorbrzeski/videos/467587213838363/
Dodajmy, że po przeliczeniu pierogi zostały skonsumowane przez gości imprezy. Przygotowania jak i samo bicie rekordu zgromadziły na stadionie lokalnego klubu sportowego tłumy mieszkańców i gości.
– Było to wielkie przedsięwzięcie, ale doskonale przygotowane przez wiele osób i Gminny Ośrodek Kultury – cieszy się Wójt Iwkowej Bogusław Kamiński. – Ulepić i ugotować 1066 pierogów to jest wielki sukces. Pani Beata to jest wspaniała i bardzo pracowita osoba. Mam nadzieję, że to jest dopiero piękny początek naszej współpracy. Cieszę się, że nadzieniem pierogów była suszona śliwka, a więc nasz produkt regionalny – dodaje Wójt Kamiński.
Imprezie towarzyszyły występy zespołów lokalnych: Iwkowianie, Mali Iwkowianie, Iwkowska Orkiestra Dęta oraz koncert kapeli „Pogwizdani”. Program kabaretowy zaprezentowała Marzena Kipiel – Sztuka. Całość imprezy zakończyła zabawa taneczna z zespołem Summer Band. Jak co roku nie zabrakło stoisk z produktami lokalnymi oraz wręczenia nagródw konkursie „Człowiek roku” i „Firma roku”. Odznaczenia otrzymali: Technika Bramowa Pajor Piotr Pajor (firma zatrudniająca do 3 pracowników), Firma Handlowo-Usługowo – Produkcyjna ,,Dzięgiel” (firma zatrudniająca powyżej 3 pracowników), Rodzina Piwowarów z Dobrociesza (gospodarz roku), Antoni Krężołek (społecznik roku) oraz Beata Jasek (ambasador Gminy Iwkowa).
Zainteresowanych metodą produkcji suszonych owoców „Śliwkobus” woził do lokalnego gospodarstwa sadowniczego. W ramach wydarzenia odbył się happanimg ekologiczny „Ekodzieciaki w Ekogminie”, w ramach którego zorganizowano m.in. ekologiczny kącik, spektakl dla dzieci oraz zdrowy poczęstunek.
—
IB
Fot. Maciej Mazur
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2460170044029889&type=3