Dobiegły końca warsztaty kulinarne i hafciarskie organizowane w ramach projektu: „Organizacja warsztatów kulinarnych i rękodzielniczych w oparciu o tradycyjne produkty lokalne oraz promocja ich poprzez wydanie książeczki kulinarnej, zakup namiotów oraz udział w I jarmarku produktów lokalnych”.
Podczas warsztatów uczestnicy poznawali tajniki i różne sposoby haftu krzyżykowego. Czego efektem było wyhaftowanie obrazów ukazujących najpiękniejsze i najstarsze zabytki gm. Gnojnik. Wystawę prac można podziwiać i oglądać w Centrum Kultury Gnojniku. W ramach projektu były organizowane również warsztaty kulinarne, na których młodzież i dorośli uczyli się i doskonalili niełatwą sztukę kulinarną. Podczas warsztatów kulinarnych wytwarzane były soki, dżemy, konfitury nalewki i syropy. Wymienione frykasy można było degustować podczas Jarmarku Produktów Lokalnych. Dopełnieniem warsztatów było wydanie książeczki
„Lokalne rarytasy” stanowiącej zbiór przepisów, które przechodziły z pokolenia na pokolenie, a dziś są zaklęte na stronach w/w publikacji.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wdrażanie Lokalnych Strategii Rozwoju PROW na lata 2007-2013. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2007-2013 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
—
Ewa Świerczek