W Iwkowskim Urzędzie Gminy odbyło się spotkanie władz gminy z producentami wędlin z tego terenu. Spotkanie było wynikiem zaniepokojenia producentów spowodowanym zarządzeniem Komisji Europejskiej mówiącym o nowych normach zawartości benzopirenu w kiełbasach oraz innych produktach mięsnych wędzonych w tradycyjny sposób.
Nowe zarządzenie może zaważyć na istnieniu i funkcjonowaniu małych producentów wędliniarskich, którzy produkują kiełbasy i inne produkty mięsne właśnie w taki sposób. Takich producentów w Małopolsce jest wielu. Dlatego zaczęli się oni zastanawiać nad możliwością obejścia przepisów unijnych w taki sposób, aby móc pozostać przy starym sposobie produkcji. Umożliwić może to rejestracja produkowanych wędlin jako produktów tradycyjnych, które wytwarzane są w stary sposób od dziesiątek lat na danym terenie. W tym celu producenci z terenu Iwkowej z inicjatywy wójta Bogusława Kamińskiego spotkali się, aby ustalić program działania w tym celu, aby na naszych stołach nadal mogły pojawiać się produkowane w stary sposób kiełbasy i inne wędliny. W przeciwnym wypadku taka produkcja będzie zakazana, a nam pozostanie spożywanie w najlepszym razie kiełbasy parówkowej.
Inicjatywy związane z tym problemem popiera również europoseł Czesław Siekierski, który reprezentuje w Brukseli regon małopolsko – świętokrzyski. Wystosował on list w tej sprawie do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
gg
g
g
g
g
gg
g
g
—
IB