Jest to tradycyjny produkt lokalny, który w najbliższym czasie zamierza zarejestrować Gmina Iwkowa razem z Lokalną Grupą Działania „Na Śliwkowym Szlaku”. Informacja ta zapewne zainteresuje zwolenników napojów alkoholowych.
Na terenie Iwkowej i okolic jest znany od wielu lat. Najczęściej podawany jest w okresie zimowym na rozgrzanie. W tradycyjnej medycynie ludowej stosowany jest także do leczenia przeziębień i chorób żołądka. Z informacji historycznych możemy dowiedzieć się, że napój podawany był już od 1927 roku. W tej chwili produkt trafi do rejestracji w Urzędzie Marszałkowskim, a następnie zostanie wpisany na listę Ministerstwa Rolnictwa. Proces potrwa około pół roku. Produkt będzie podlegał wszystkim ustawom dotyczącym profilaktyki alkoholowej. Ze względu na specyfikę będzie mógł być sprzedawany lokalnie na terenie gminy. Specyfika ta polega na tym, że Imbirówka podawana jest na ciepło, a więc będzie to cechą Iwkowej, że ten napój będzie można spożywać tylko na tym terenie.
Skąd w Iwkowej wziął się imbir dawniej wyjaśnia Wójt Bogusław Kamiński
—
IB