Pierwsza Kucharka Rzeczypospolitej gościem Stowarzyszenia „Kwartet na Przedgórzu”.
W sobotnie popołudnie 15 października 2011 r. w Domu Wiejskim w Warysiu – siedzibie Stowarzyszenia „Kwartet na Przedgórzu” gościła Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, okrzyknięta przez Tygodnik „Gość Niedzielny” Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej. Wraz z Siostrą Anastazją przyjechał Piotr Rapciak z Wydawnictwa WAM. W tym wyjątkowym wydarzeniu wzięło udział ok. 100 osób z okolicznych gmin. Na miejscu można było kupić książki Siostry Anastazji. – Pod koniec spotkania nastąpił najbardziej oczekiwany przez uczestniczki moment – możliwość prywatnej rozmowy z Siostrą i otrzymanie dedykacji – mówi Piotr Kania, prezes Stowarzyszenia. Atmosferę spotkania ubogacił swoim pięknym śpiewem i muzyką zespół Fortis z Gnojnika.
Na początku nieco onieśmielona oprawą spotkania i licznie przybyłymi czytelniczkami, skromna Siostra Anastazja udzielała krótkich odpowiedzi, ale już chwilę później odbierała mikrofon p.Rapciakowi, żartując i opowiadając ciekawostki z życia kucharki i autorki książek kulinarnych. Kuchnia to po kaplicy, drugie miejsce, gdzie Siostra czuje się najlepiej. – Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się bardzo wcześnie. Będąc nastoletnią dziewczyną, po śmierci swojej mamy przejęłam obowiązki gospodyni w naszym domu – wspominała Siostra Anastazja. Później, będąc w nowicjacie rozwijała swój talent kulinarny pracując w kuchni i tak pozostało do dziś. Na co dzień Siostra Anastazja gotuje krakowskim Jezuitom i jak mówi: to Oni są radą oceniającą moje potrawy. Przepis na dane dzieło kulinarne może ukazać się w książce dopiero wtedy, jak zostanie zaakceptowany przez „radę” – śmiała się zakonnica.
Kuchnia Siostry Anastazji zachwyca swoją prostotą i smakiem. Przypomina domowe, sprawdzone potrawy naszych mam. Na spotkaniu Siostra Anastazja chętnie dzieliła się z uczestniczkami swoim wieloletnim doświadczeniem i sposobami na udane ciasta, sałatki, przetwory czy potrawy, które stara się gotować w oparciu o zdrowe produkty. W przyrządzaniu potraw unika smalcu, słoniny, soli czy zbędnych olejków zapachowych, z wyjątkiem migdałowego dodawanego do maku. Podczas rozmowy kulinarnej goście ujawnili tajemnicę Wydawnictwa WAM – niebawem ukaże się kolejna, bardzo ciekawa książka Siostry Anastazji. Tym razem poświęcona będzie przepisom na potrawy świąteczne.
Na spotkaniu nie mogło zabraknąć znaku rozpoznawalnego obszaru LGD „Kwartet na Przedgórzu”– grzybów. Organizatorzy przygotowali degustację placka grzybowego. O sposób jego przyrządzenia pytała sama Siostra Anastazja, i jest wielce prawdopodobne, że przepis ukaże się w Jej kolejnej książce kucharskiej!
Dotychczas wydanych zostało 6 książek autorstwa Siostry Anastazji, które rozeszły się w ponad milionowym nakładzie w kraju i za granicą. W 2008 roku otrzymała Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. Jej potrawy smakowali m.in. ambasador Izraela, Jerzy Buzek, prof. Władysław Bartoszewski, kardynał Franciszek Macharski. Siostra Anastazja przyznaje, że nie interesuje jej ani sprzedaż książek ani wywiady, ale najbardziej cieszy „kiedy czytelnicy opowiadają, że im to gotowanie według moich przepisów wychodzi”. Należy do bardzo pogodnych i skromnych. Sama nie lubi mówić o swoich osiągnięciach, ale za to jej smaczne i domowe receptury chwalą się same!
Za poświęcony czas i cenne wskazówki kulinarne serdeczne podziękowania Siostrze Anastazji Pustelnik i Piotrowi Rapciak złożył w imieniu uczestników spotkania Piotr Kania, prezes Stowarzyszenia „Kwartet na Przedgórzu”.
Organizatorami imprezy byli: Stowarzyszenie „Kwartet na Przedgórzu”, Gminny Ośrodek Kultury w Borzęcinie oraz gmina Borzęcin.
—
(bf, pio)
Podobne artykuły
„%RELATEDPOSTS%”