Don't Miss
Home » Wiadomości » Małopolski Festiwal Smaku – 3 miejsce KGW z Dębna

Małopolski Festiwal Smaku – 3 miejsce KGW z Dębna

W upalne popołudnie na tarnowskim Rynku licznie zgromadzili się smakosze i wielbiciele tradycyjnych produktów i potraw z Małopolski. Swoje wyroby zaprezentowali wystawcy z powiatów dąbrowskiego, tarnowskiego, brzeskiego i bocheńskiego. W wydarzeniu uczestniczył członek Zarządu Stanisław Sorys.

W plebiscycie publiczność oddała 2353 głosy i wybrała zwycięzców w czterech kategoriach. Za najlepszy w kategorii „Ekologiczne przysmaki” uznano Razowiec Lipnicki z masłem ziołowym wykonany przez Gospodarstwo Ekologiczne Andrzeja Wnęka z Lipnicy Górnej. Kategorię „Tradycyjne specjały” wygrało danie z fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca wykonane przez Lokalną Grupę Działania Dunajec – Biała z Zakliczyna. Za najsmaczniejszy „Smakołyk z legendą” uznano Miodówkę Pogórska wykonaną przez Gospodarstwo Pasieczne „Rój” z Woli Rzędzińskiej. Według publiczności „Jak u mamy” smakowały kotlety z białej fasoli wykonane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Warkocz Tarłówny” z Dębna.

Wszystkie prezentowane przysmaki oceniała także komisja konkursowa w składzie:
Zbigniew Kurleto – Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Przewodniczący,
Grzegorz Komendarek – kucharz, aktor, znany z serialu Złotopolscy,
Sebastian Wątroba – smakosz, znany z serialu W11,
Tomasz Kapturkiewicz – Dyrektor Tarnowskiego Centrum Kultury.

Grand Prix otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Rzędzińskiej za Wolańską kurę nadziewaną. Drugie miejsce zdobyło Gospodarstwo Agroturystyczne Teresy Bigos z Ciężkowic za Sok z róży i bzu białego. Trzecie miejsce przyznano Zakładowi Masarskiemu „Amigos” z Burzyna za Kiełbasę wiejską Tuchowską.

Zwycięstwo w konkursie i plebiscycie jest dla wystawców przepustką do udziału w wielkim finale 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 25 i 26 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.

Galeria zdjęć <== 


malopolskie.pl / IB