Don't Miss
Home » Wiadomości » Małopolski Festiwal Smaku – Grand Prix dla Iwkowej

Małopolski Festiwal Smaku – Grand Prix dla Iwkowej

W minioną niedzielę 7. Małopolski Festiwal Smaku zawitał do Tarnowa. Na Rynku zgromadzili się regionalni producenci żywności i smakosze lokalnych potraw.

W trzecim półfinale tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku wzięło udział 24 wystawców. Przez całą niedzielę (19 czerwca) prezentowali tarnowianom swoje wyroby. W konkursie „Małopolski Smak” rywalizowało 26 produktów. Pomimo nieprzyjemnej pogody publiczność jak zwykle dopisała! W plebiscycie na najbardziej smakowite wyroby oddano 2600 głosów.

Sukcesem może się pochwalić Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku” z Iwkowej, które aktywnie promuje śliwkowe smakołyki. W kategorii Tradycyjne specjały a także nagrodę główną w postaci Grand Prix tarnowskiego półfinału zdobyło zgłoszone przez nią danie – Polędwica faszerowana suską sechlońską.

 

Wyniki półfinału w Tarnowie:

Plebiscyt „Małopolski Smak”:

Kategoria: Ekologiczne Przysmaki
Produkt – Razowiec Lipnicki, Gospodarstwo Ekologiczne Andrzej Wnęk z Lipnicy Górnej

Kategoria: Tradycyjne specjały
Produkt: Polędwica faszerowana suską sechlońską, Stowarzyszenie na Śliwkowym Szlaku z Iwkowej

Kategoria: Smakołyki z Legendą
Produkt – Boczek wiejski filipowicki, Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna „Pokój” z Filipowic

Kategoria: Jak u mamy
Produkt – Boczek duszony w piwie, Koło Gospodyń wiejskich w Łazach

Konkurs „Małopolski Smak” (wyniki komisji):

III miejsce
Produkt – Masło Exstra Bocheńskie, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Bochni

II miejsce
Produkt – Półgęsek szlachecki, Gospodarstwo Agroturystyczne „U Kazika” z Ciężkowic

Grand Prix
Produkt – Polędwica faszerowana suską sechlońską, Stowarzyszenie na Śliwkowym Szlaku z Iwkowej

Pokaz gotowania na żywo:

I miejsce
Restauracja „U Jana” z Tarnowa produkt – Udko królicze na puree z bobu w towarzystwie czerwonej kapusty na smalcu gęsi duszonej

Galeria zdjęć www.tarnow.pl


za wrotamalopolski.pl

– zdjęcia topol.pl