Don't Miss
Home » Wiadomości » Oświadczenie – Zarząd OSP Czchów

Oświadczenie – Zarząd OSP Czchów

W nawiązaniu do tekstu „Podpalał budynki gospodarcze – został zatrzymany” <== jaki został zamieszczony w naszym portalu przedstawiamy oficjalne stanowisko Zarządu OSP Czchów.

Oświadczenie
W związku z komunikatem policji o zatrzymaniu mężczyzny podejrzanego o dokonywanie podpaleń na terenie jednej z miejscowości gminy Czchów i zawartym w nim sformułowaniu, iż podejrzany cyt.: „brał udział w akcji gaśniczej”, oświadczamy, że jest to nieprawda.

We wszelkich akcjach ratowniczych, w tym gaśniczych, mogą brać udział strażacy (zarówno zawodowi jak i ochotnicy) mający ukończone 18 lat, posiadający odpowiednie i aktualne badania lekarskie oraz, w przypadku ochotników, przynajmniej wyszkolenie I-go stopnia. Za złamanie tych podstawowych zasad grozi odpowiedzialność cywilno prawna, żaden więc dowódca nie zezwoliłby na uczestnictwo w jakiejkolwiek akcji ludzi do tego nieuprawnionych.

Człowiek, o którym w policyjnym komunikacie mowa, nie był strażakiem, nie posiadał odpowiedniego wyszkolenia, nie miał też ukończonych 18-tu lat – w żaden więc sposób nie mógł uczestniczyć w prowadzonej wówczas akcji gaśniczej. Wprost przeciwnie, z przeprowadzonego wśród uczestniczących w tamtejszej akcji strażaków wywiadu wynika, że będąc najprawdopodobniej pod wpływem alkoholu, przeszkadzał w działaniach, używając w stosunku do ratowników słów wulgarnych i uznanych powszechnie za obelżywe.

Wszelkie, nawet żartobliwie kierowane do nas insynuacje jakoby aresztowano naszego albo naszego niedoszłego strażaka, uważamy za niesłuszne i obraźliwe dla całej strażackiej braci, a wynikają m.in. z nieprecyzyjnie użytego w policyjnym komunikacie zdania: „brał udział w akcji ratowniczej”, co – z całą mocą podkreślamy – jest nieprawdą.
Zarząd OSP Czchów