Don't Miss
Home » Wiadomości » „SPOŁECZEŃSTWO OD KUCHNI – INTEGRACJA MIĘDZYPOKOLENIOWA MIESZKAŃCÓW ŚLIWKOWEGO SZLAKU”

„SPOŁECZEŃSTWO OD KUCHNI – INTEGRACJA MIĘDZYPOKOLENIOWA MIESZKAŃCÓW ŚLIWKOWEGO SZLAKU”

DSCF8073W czerwcu bieżącego roku Stowarzyszenie na Śliwkowym Szlaku zaprosiło mieszkańców Gminy Czchów do udziału w projekcie „Społeczeństwo od kuchni – integracja pokoleniowa mieszkańców Śliwkowego Szlaku”.  Projekt współfinansowany był ze środków Rządowego Programu Na Rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych (ASOS).

Nabór uczestników do projektu rozpoczął się w czerwcu br. W projekcie wzięło udział dziesięć zespołów dwuosobowych „babcia/dziadek – wnuczka/wnuczek”. Warunkiem zakwalifikowania się uczestników do projektu był wiek. W przypadku babci lub dziadka – to magiczne 60+, natomiast w przypadku dzieci to wiek od 7 do 12 lat. Tak więc, reprezentantami dwóch pokoleń w naszej gminie zostali:

  1. Maria Kraj – Kornelia Krakowska,
  2. Stanisława Dudek – Amelia Żychowska,
  3. Genowefa Kęska – Weronika Kęska,
  4. Krystyna Tekiela – Oliwia Tekiela,
  5. Elżbieta Nieć – Patrycja Potoczek,
  6. Maria Piech – Oliwia Gajda,
  7. Danuta Mrzygłód – Anastazja Gurgul,
  8. Maria Gałek – Wiktoria Myszka,
  9. Konstanty Wrona – Alicja Wrona,
  10. Ryszard Rąpała – Jakub Olchawa.

Dodatkowo w realizację projektu byli zaangażowani: Magdalena Piech, Michał Wojtal, Helena Wojtal, Teresa Rąpała, Angelika Wrona, Łukasz i Jakub Ogiela, Hubert Suchan, Celina Gurgul, Barbara i Klaudia Klimek, Natalia Szymonik, Bernadeta Krakowska, Agata Krakowska oraz Urszula Migda.

W ramach projektu odbyły się cztery spotkania – 14 i 24 października, oraz 19 i 20 listopada.

DSCF9184

Pierwsze spotkanie warsztatowe odbyło się w Zespole Szkół w Jurkowie 14 października 2013 r. Warsztaty poprowadził specjalny gość Leszek Horwath – redaktor naczelny portalu internetowego www.potrawyregionalne.pl, a przede wszystkim miłośnik kulinariów. Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzieli się „prawie wszystko o zdrowym odżywianiu”, o potrawach regionalnych i produktach lokalnych. Warsztatom towarzyszyła wesoła i rodzinna atmosfera, a wszyscy jej uczestnicy – wnuki i dziadkowie – tuż przed ich zakończeniem planowali co będą gotować na kolejnym spotkaniu.

Drugie spotkanie, a właściwie pierwsze prawdziwe zmagania kulinarne w kuchni odbyły się 24 października 2013 r. w Domu Strażaka w Jurkowie. Podczas tego spotkania zajęliśmy się wyrabianiem ciasta na uszka, przygotowywaniem farszów oraz przyrządzeniem barszczu na naturalnym zakwasie. Ukiszenia barszczu podjęła się pani Maria Kraj ze Złotej, która na tydzień przed naszym spotkaniem zajęła się jego przygotowaniem. Finałem warsztatów był znakomity barszcz czerwony z uszkami z mięsem i z grzybami.

Kolejne warsztaty odbyły się w Złotej. 19 listopada 2013 r. pracowaliśmy w mniejszych grupach nad pysznymi wypiekami. Przygotowaliśmy ciastka – kocie oczka, babeczki i rogaliki, sernik oraz ciasto tortowe ze śliwką. Poczyniliśmy również przygotowania do upieczenia tortu mięsnego.

Finał projektu realizowanego przez Stowarzyszenie na Śliwkowym Szlaku „Społeczeństwo od kuchni – integracja pokoleniowa mieszkańców Śliwkowego Szlaku” odbył się następnego dnia tj. 20 listopada w Domu Strażaka w Złotej. Tym razem uczestnicy projektu zaprosili na spotkanie specjalnych gości: Burmistrza Czchowa Marka Chudobę, Zastępcę Burmistrza Tadeusza Płachtę oraz Sekretarza Gminy Jarosława Gurgula. Na spotkanie finałowe zaprosiliśmy również pozostałych członków naszych rodzin, aby zaprezentować im nasze umiejętności kulinarne. Było gwarno, rodzinnie i pysznie. Na początku warsztatów zajęliśmy się dekoracją upieczonych ciastek oraz wypełnianiem babeczek kremem, owocami i galaretkami. Następnie babcie zajęły się przygotowaniami do wieczornego obiadu. Wspólne obieranie ziemniaków dostarczyło wszystkim wiele radości, jednak na szczęście babcie kontrolowały te poczynania, bo inaczej zabrakłoby nam ziemniaków. Przygotowanie zdrowych surówek również należało do przyjemnych czynności. Dzieci pod okiem „szefowych” świetnie kroiły warzywa, a potem z przyjemnością mieszały całość w misce. Delikatnym przyprawianiem wszystkich potraw i deserów zajęły się babcie. Tort mięsny został przygotowany dzień wcześniej, pod okiem babci Marysi Kraj. W środę zajęliśmy się jego pokrojeniem, odgrzaniem i przygotowaniem sosu. Kompot niezwykle czerwony, przygotowaliśmy z wcześniej wykonanych przetworów z czerwonej porzeczki. Po obiedzie zaplanowaliśmy jeszcze spotkanie przy herbatce z sokiem malinowym i zestawem sałatek.

Gdy wszystko było już przygotowane rozpoczęliśmy oficjalne spotkanie. Wręczenia certyfikatów oraz drobnych upominków dokonali Burmistrz Czchowa Marek Chudoba oraz zastępca Burmistrza Tadeusz Płachta. Każdy otrzymał słodki upominek i rękawicę kucharską, niezbędną w kuchni.

Następnie zasiedliśmy do wspólnej wieczornej kolacji, podanej na pięknie nakrytym stole przez najmłodszych uczestników projektu. Stół ustrojony został serwetami a przede wszystkim owocowymi dekoracjami, były łabędzie, myszki i żabki. Ciepłe danie było pyszne, a talerze migiem zostały opróżnione do czysta. Również ciasta, ciasteczka i kolorowe babeczki szybko znikały.

Po degustacjach nastąpił czas na zabawę i wspólne, ciekawe rozmowy. Bawiliśmy się w zgadywanki, „starego niedźwiedzia”, „mam chusteczkę haftowaną” oraz w głuchy telefon. Podczas zabawy w głuchy telefon dzieci musiały wymyślać zdania z nazwą Stowarzyszenia na Śliwkowym Szlaku, a potem przekazywać dalej. Trzeba przyznać, że czasem było śmiesznie. Zabawa trwałaby chyba bez końca gdyby nie fakt, że następnego dnia, trzeba było iść do szkoły, a tu jeszcze lekcje nieodrobione.

Podsumowując, każde spotkanie w ramach projektu „Społeczeństwo od kuchni – integracja pokoleniowa mieszkańców Śliwkowego Szlaku” było wyjątkowe, serdeczne i jak nazwa wskazuje obfitowało w pyszności kulinarne.

Forma warsztatów kulinarnych, w których wzięły udział dwa pokolenia – dziadkowie i wnuki, była ubogacona opowieściami „jak to dawniej bywało”, zabawami, a także niepowtarzalną ciepłą atmosferą. Młode pokolenie chłonne wiedzy, z zaciekawieniem wsłuchiwało się w opowieści, a przede wszystkim patrzyło na swoich dziadków z dumą, bo przecież oni są dla nich wzorem godnym naśladowania. Na warsztatach powstały różne potrawy, a przygotowując je zwracaliśmy uwagę nie tylko na ich wyjątkowy smak, ale również na korzyści zdrowotne.

Współpraca z uczestnikami projektu była zawsze na 6+.

Koordynator projektu – Elżbieta Ogiela

ug

One comment

  1. Super sprawa, że młodzież może brać udział w takich warsztatach.