W dniach 22 – 24 marca 2013 r. na krakowskim Rynku Głównym odbyła się kolejna edycja Wielkanocnego Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Z tej okazji do Krakowa przybyli producenci żywności z całej Małopolski, aby zaprezentować swoje oryginalne i jedyne w swoim rodzaju wyroby związane z tradycją Świąt Wielkanocnych. Na płycie rynku przez trzy dni można było odwiedzać stoiska, gdzie prezentowane były świąteczne dania i produkty tradycyjne m.in. stragany z tradycyjnym żurkiem wielkanocnym, wędlinami domowej produkcji, pieczywem, miodami, ciastami wielkanocnymi oraz wieloma innymi regionalnymi produktami. Tradycyjnie na jednym ze stoisk z produktami regionalnymi Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku” promowało produkt lokalny – suskę sechlońską (ChOG) oraz prezentowało ofertę naszego obszaru. Odwiedzający stoisko „Na Śliwkowym Szlaku” mieli możliwość degustacji wędzonej śliwki, zapoznania się z jej historią, regionem pochodzenia oraz specyficznymi metodami wytwarzania.
—
nasliwkowymszlaku.pl