W ubiegły weekend na stadionie LKS „Victoria” Porąbka Uszewska odbyła się jubileuszowa, dwudziesta edycja Biesiady Agroturystycznej. Wśród zaproszonych gości obecni byli Wójt Gminy Dębno Wiesław Kozłowski i Starosta Brzeski Andrzej Potępa, którzy objęli wydarzenie honorowym patronatem.
Jak co roku, głównym punktem Biesiady Agroturystycznej był Konkurs Potraw Domowych, przygotowanych i zaprezentowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich i organizacje z terenu Gminy Dębno. Gościnnie ze swoimi potrawami wystąpiło również Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych „Efekt” z Wał‑Rudy. Komisja zdecydowała się wyróżnić po jednym daniu z każdego stoiska. Dodatkową nagrodę za najzdrowszy posiłek przyznała doktor Ewa Plichta. Otrzymali ją członkowie Kolpingowskiego Klubu Seniora z Porąbki Uszewskiej, którzy przygotowali kaszę jaglaną na mleku ze śliwkami.
Po zakończeniu degustacji potraw i ogłoszeniu wyników konkursu, przyszedł czas na występy artystyczne. Na scenie wystąpiły między innymi zespoły regionalne „Niedźwiedzoki” i „Porąbcoki”, Klub Seniora z Porąbki Uszewskiej, uczniowie z Zespołu Szkół w Porąbce Uszewskiej – Filia Szkoły Muzycznej z Domosławic oraz wychowankowie Publicznego Przedszkola z Porąbki Uszewskiej. Biesiadę zakończył koncert zespołu Norbi i wspólna zabawa taneczna.
Lista wyróżnionych potraw, zaprezentowanych na XX Biesiadzie Agroturystycznej:
Kolpingowski Klub Seniora Porąbka Uszewska: Pierogi z kapustą i z mięsem
Koło Gospodyń Wiejskich Biadoliny Szlacheckie: Pasztet z królika w sosie chrzanowym
Koło Gospodyń Wiejskich Dębno: Placki na sodzie
Koło Gospodyń Wiejskich Doły: Żurek na serwatce z jajkiem i kiełbasą
Koło Gospodyń Wiejskich Łoniowa: Pierogi z farszem ziemniaczanym i z prawdziwkami
Koło Agroturystyczne Porąbka Uszewska: Kluseczki gryczane z dynią i kolendrą
Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych „Efekt” Wał-Ruda: krokiety jarskie na piwie
—
ug
Fot. Maciej Mazur