Zespół Szkół Nr 3 w Bochni reprezentowała drużyna z klasy IVc technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Maciej Kurek i Krzysztof Kulig, która zakwalifikowała się do ścisłego finału 12-tu najlepszych uczniów z kraju i zagranicy. Uczniów przygotowywała pani Aneta Porwisz.
Temat konkursu to: „Kierunek – wieprzowina”. Danie zasadnicze z polędwiczki wieprzowej z obowiązkowym wykorzystaniem sera koziego, ziemniaków oraz warzyw: bób, fasola szparagowa cięta żółta.
Każda dwuosobowa ekipa musiała wykonać 8 jednakowych porcji potrawy w czasie nieprzekraczającym godziny.
Uczniowie Maciek i Krzysiek popisali się mistrzowskim smakiem, techniką wykonania i przygotowali „Otuloną polędwiczkę wieprzową na puree z bobu w asyście sosu śliwkowego z pianką z koziego sera”. Potrawa konkursowa była przygotowana z zastosowaniem techniki sous vide zachowującej wysoką wartość odżywczą produktów. Duet z Bochni zdobył III miejsce.
Zmagania uczestników konkursu oceniane były przez profesjonalne Jury w składzie Marcin Dudek – Executive Chef Hotel Best Western Q w Krakowie, Michał Kuduk – Executive Chef Hotel Kossak w Krakowie, członek kadry seniorów Narodowej Kulinarnej Reprezentacji Polski na Puchar Świata w Luksemburgu 2018 r., Arkadiusz Wejer Executive Chef Restauracji Graden Hotel Hilton Garden Inn w Rzeszowie, Kazimiera Staszel Executive Chef Restauracji Hotelu Kopieniec Fizjo&Med w Murzasichle, Maciej Pasternak Executive Chef kuchni restauracji Radość, Sebastian Maź Executive Chef – Restauracji Rudskogen Motorsenter AS Norwegia.
Jury techniczne: Patryk Mach Chef w restauracji Simple Hotelu Blue Diamond Active SPA, członek Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów Polski, srebrny i brązowy medalista Mistrzostw Świata w Erfurcie 2016, Michał Ziaja Chef Restauracji Manufaktura Hotelu Metropolitan w Rzeszowie, członek Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów Polski, brązowy medalista na Olimpiadzie Kulinarnej Luksemburg 2014, członek Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów Polski na Olimpiadzie Kulinarnej IKA Erfurt 2016.
Członkowie Kulinarnej Kadry Polski Poland National Culinary Team będą reprezentować Polskę na EXPOGAST CULINARY WORLD CUP 2018 Luksemburg, który odbędzie się w przyszłym roku.
Celem konkursu było pobudzanie i poszerzanie zainteresowań europejską sztuką kulinarną i kuchnią Fusion, upowszechnianie i propagowanie surowców naturalnych i tradycyjnych metod produkcji, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów ze szkół o tym samym profilu kształcenia z kraju i z zagranicy. Rozpowszechnianie nowoczesnej formy doskonalenia umiejętności zawodowych łączących tradycje kulinarne ze współczesnymi metodami, podniesienie poziomu kształcenia i rozwijanie umiejętności zawodowych uczniów, zachęcanie do poszukiwania pomysłów i inspiracji kulinarnych. Wdrażanie do stosowania zasad estetyki, harmonii, aranżacji w sztuce kulinarnej jak również przeobrażanie wybranego zawodu w życiową pasję.
Dzięki temu sukcesowi do Ekonomika powędrowały pamiątkowe medale, dyplomy i nagrody rzeczowe, które będą pomagały w realizowaniu następnych pomysłów kulinarnych a młodzi kucharze zdobyli kolejne cenne doświadczenia zawodowe, które wykorzystają w dalszym doskonaleniu swoich umiejętności gastronomicznych.
Dyrekcja szkoły składa serdeczne podziękowania dla Szefa kuchni i Zespólu kucharzy z partnerskiej restauracji Salina z Galerii Bocheńskiej za pomoc w przygotowaniu do konkursu.
Organizatorami tego przedsięwzięcia był Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego oraz Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
—
sp