Weekendy związane z grillowaniem na świeżym powietrzu mogą być świetną okazją do podjęcia decyzji o zmianie nawyków żywieniowych. By odżywiać się zdrowo nie trzeba rezygnować z tej coraz popularniejszej formy spędzania wolnego czasu. Często wystarczy jedynie modyfikacja jadłospisu i sposobu przyrządzania poszczególnych dań – przekonują specjaliści.
Zaletą potraw grillowanych jest przygotowywanie ich bez dodatku tłuszczu. Co więcej, tłuszcz z mięsa wytapia się, zatem wartość kaloryczna potrawy jest mniejsza. Jednak aby grillowanie było zdrowe, potrawy powinny być prawidłowo przygotowywane. Przede wszystkim do palenia w grillu należy stosować specjalnie do tego przeznaczony węgiel drzewny. Równie ważne jest używanie odpowiedniej rozpałki do grilla, a nie do kominków, zawierającej szkodliwe substancje, których opary mogą wnikać w potrawę. – Ważne jest stosowanie aluminiowych tacek, z tego względu, że tłuszcz wytapia się do tych tacek, a nie spływa prosto w ogień. Tutaj też zachodzi reakcja podczas której wydzielają się związki niekorzystne dla zdrowia Nie należy grillować potraw zbyt długo, ponieważ stają się suche, ciężkostrawne i tracą swoje wartości odżywcze – radzi Andrzelika Samek z Poradni Dietetycznej Centrum Zdrowia Tuchów.
Należy także pamiętać, aby mięso przeznaczone do grillowania miało temperaturę pokojową, nie powinno być zamrożone. Przed pieczeniem powinno się je zamarynować na 2 – 3 godziny, aby skruszało. Warto rozważyć zamianę tradycyjnie trafiającej na ruszt karkówki na chudsze mięsa np. wołowinę czy mięso drobiowe. Dietetycy polecają także szaszłyki, które można komponować z warzywami, a nawet z owocami. Zdrowe są ryby, które nawet przygotowane według prostego przepisu prócz radości z grillowania tworzą źródło, spowalniających starzenie, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.
Korzystnym rozwiązaniem dla naszego zdrowia są również grillowane warzywa np. papryka czy bakłażan nadziewany serem feta z pomidorami i świeżymi ziołami. Można także sięgać po pieczarki i cukinię w plasterkach. – Do grillowanych potraw warto dołączyć sałatki ze świeżych warzyw, np. z dodatkiem jogurtu . Jest to bomba witaminowa, tutaj znajduje się mnóstwo składników odżywczych i witamin. Natomiast ważne jest, że niektóre witaminy np. A,D E i K wchłaniane są do organizmu dzięki obecności tłuszczu i ten tłuszcz z jogurtu dodatkowo wzmaga przyswajanie witamin – dodaje Andrzelika Samek. Grillowane mięsa są źródłem cennego żelaza, a witamina C zawarta w warzywach ułatwia jego przyswajanie.
Do przegryzania można przygotować pokrojone owoce np. jabłka, gruszki, arbuz, ale też warzywa: seler naciowy, marchewki czy pomidory.
—
MK
W zupełności zgadzam się z autorem tekstu że „Zaletą potraw grillowanych jest przygotowywanie ich bez dodatku tłuszczu”. Mięso czy warzywa zawsze świetnie smakują odpowiednio przyrządzone i przyprawione, ale co byśmy zrobili bez dodatków takich jak musztarada, ketchup, które przecież wzmagają smak. Ja osobiście do mięska chętnie chrupię ogórki małosolne z Pińczowa, bo są one odpowiednio zakwaszone i przyprawione tak że sam chciałbym poznać sposób ich przygotowania. Nic tylko grillować 🙂