Aż osiemnaście wniosków o wpisanie małopolskich wyrobów wędzonych na ministerialną listę rozpatrywała 23 lipca 2014 r. Rada ds. Produktów Tradycyjnych. Osiem z nich trafi do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – wśród nich również produkty z Iwkowej. W kolejce czekają już następni producenci z Małopolski.
– Temat produktów wędzonych budzi w Małopolsce wiele emocji. Tym bardziej w świetle ostatnich informacji z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – mówił wicemarszałek Wojciech Kozak, Przewodniczący Rady ds. Produktów Tradycyjnych – Trwają prace nad rozporządzeniem ministra, które zwalniać ma producentów produktów tradycyjnie wędzonych z konieczności przestrzegania zaostrzonych unijnych norm. Ustępstwo, które ma obowiązywać przez 3 lata od wprowadzenia przepisów UE, dotyczyłoby wszystkich wyrobów tradycyjnie wędzonych, nie tylko tych wpisanych na ministerialną listę, których producenci zgłosiliby dany produkt do powiatowego lekarza weterynarii – poinformował wicemarszałek Kozak.
W sumie podczas dzisiejszego spotkania ocenianych było aż dziewiętnaście wniosków. Z tego osiemnaście dotyczyło produktów wędzonych. Rada pozytywnie zaopiniowała dziewięć z nich. Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zadecyduje, które produkty uzyskają miano tradycyjnych. Jak do tej pory wszystkie nadesłane z Małopolski wnioski były oceniane przez resort pozytywnie. Natomiast pozostałych dziesięć wniosków, po wprowadzeniu poprawek, będzie przedmiotem obrad na kolejnym posiedzeniu Rady.
Lista wniosków zaopiniowanych pozytywnie:
Wnioski złożone przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kołdras:
Kiełbasa wiejska z Proszówek
Boczek wiejski z Proszówek
Szynka wędzona z Proszówek
Schab wędzony z Proszówek
Baleron wędzony z Proszówek
Wniosek złożony przez Zofię Rydzyk – Firma P.P.U.H. Patrycja&Paweł
Chleb Świąteczny
Wnioski złożone przez Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Gminy Iwkowa:
Kiełbasa wiejska iwkowska
Wędzonka iwkowska
Szynka iwkowska
==
malopolskie.pl