Prace remontowe będą polegać przede wszystkim na wykonaniu wylewek, nowych posadzek w pomieszczeniach warsztatów, nowej instalacji wodnej , ścian z płytek ceramicznych, położeniu gładzi i pomalowaniu jak również wykonaniu kanalizacji technologicznej i kanalizacji sanitarnej. Łazienki zyskają nowy blask, na ścianach położą płytki, zamontują nowe muszle, umywalki czy zlewy.
Utworzone Centrum Kuchni Regionalnej będzie służyć nie tylko do realizacji zajęć praktycznej nauki zawodu w CKZiU, ale będzie przede wszystkim miejscem gdzie lokalna społeczność będzie mogła się spotkać i rozmawiać oraz podtrzymywać kuchnię regionalną, która jest z pewnością elementem dziedzictwa kulturowego – wyjaśnia Ludwik Węgrzyn.
Istniejące dziedzictwo kulinarne stanowi znakomite narzędzie promocji regionu, wzrostu konkurencyjności regionalnej oferty kulturalnej, podniesienia atrakcyjności regionu na rynku krajowym i międzynarodowym. Dzięki utworzeniu pracowni możliwa będzie organizacja licznych wydarzeń kulturowych, imprez folklorystycznych i świąt kulinarnych związanych z promocją kuchni regionalnej, przekazywaniem i kultywowaniem dorobku kulinarnego pokoleń, smaku tradycyjnych produktów i potraw, co wpłynie na promocję regionu i jego atrakcyjności.
Operacja dofinansowana w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Kwota dofinansowania to prawie 183 tysiące złotych.
Modernizacja, którą będzie wykonywał Zakład Remontowo Budowlany, zostanie wykonana do końca września br.
—
sp