Don't Miss
Home » Wiadomości » WARSZTATY KULINARNE – NA ŚCIEŻCE TURYSTYKI KULINARNEJ

WARSZTATY KULINARNE – NA ŚCIEŻCE TURYSTYKI KULINARNEJ

IMG_8712W dniu 11 października 2013r w ZSP nr 2 w Brzesku odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem ,,Na ścieżce turystyki kulinarnej”. Organizatorami warsztatów były: Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Krakowie z przedstawicielem Tomaszem Latocha oraz ZSP nr 2 w Brzesku. Przygotowaniem uczniów do warsztatów zajęli się nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Krystyna Kaim oraz Jolanta Jaworska. OT ARR zabezpieczył profesjonalną firmę prowadzącą praktyczną cześć warsztatów, produkty żywnościowe oraz był fundatorem nagród. Fundatorem nagród było również Starostwo Powiatowe w Brzesku.

Celami warsztatów były: umożliwienie uczniom doskonalenia umiejętności zawodowych pod okiem ekspertów kulinarnych, poznanie i promowanie kulinarnych tradycji regionu, rozpowszechnianie wiedzy na temat systemów jakości żywności, rozbudzenie inicjatywy oraz pomysłowości, wyrabianie umiejętności pracy w zespole.

Podczas otwarcia warsztatów był obecny Starosta Powiatu Brzeskiego Andrzej Potępa, Dyrektor ZSP nr 2 Bogdan Hajduga oraz Naczelnik Wydziału Edukacji w Brzesku Janina Motak.

W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy 2G kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Warsztaty składały się z części teoretycznej oraz praktycznej. W części teoretycznej każdy uczestnik przedstawiał przygotowaną wcześniej potrawę charakterystyczną dla regionu. Prezentacja miała najczęściej formę multimedialną. Jury miało również możliwość degustacji. W części praktycznej uczestnicy, pracujący w 3-osobowych zespołach pod kierunkiem mistrza kulinarnego Wojciecha Wołosowskiego z firmy ,,Cook”, sporządzali potrawy oraz je prezentowali. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli do dyspozycji różnorakie składniki, a wśród nich suskę sechlońską, olej rydzowy, miód pitny, kiełbasę myśliwską, ser góralski i jabłka łąckie. Część składników były to produkty regionalne chronione certyfikatem Unii Europejskiej. W skład komisji czuwającej nad przebiegiem warsztatów wchodzili: ekspert kulinarny firmy Stalgast- Marek Galica, ekspert kulinarny Katarzyna Majerczyk oraz Wojciech Wołosowski. Jury oceniało sposób pozyskania receptury, jej udokumentowanie, formę prezentacji, zgodność z tematem, umiejętność pracy w zespole oraz umiejętności praktyczne.

Uczestnicy wykazali się dużym zaangażowaniem i kreatywnością. Wyszukali przepisy stanowiące tradycję ich rodzin lub środowiska lokalnego i na ich postawie przygotowali potrawy do degustacji. W części praktycznej pracowali pod kierunkiem mistrza kulinarnego, znawcy dobrego smaku Wojciecha Wołosowskiego, rozwijając umiejętności organizacyjne, planowania, zasady doboru produktów, technikę pracy, zasady kompozycji i dekoracji potraw na talerzu.

Zwycięskim zespołem okazał się zespół w składzie: Marta Florczak, Anna Jarosińska, Mariola Budek. Komisja wyróżniła również Klaudię Czyżycką, Gabrielę Pacura oraz Joannę Noga.

Galeria zdjęć <<<

KK