Sery warzono na ziemiach polskich od wieków. Wraz z rozwojem przemysłu i powstaniem zakładów mleczarskich umiejętność ta niemal zanikła. Pomimo że rolnictwo z przyczyn ekonomicznych zanika w całej Polsce – to nie brakuje
pasjonatów, którzy cenią sobie żywność produkowaną we własnym zakresie. Dziś serowarstwo znów staje się popularne. Bo sery zrobione w domu są niepowtarzalne, pachnące i …nasze.
Na pytania nurtujące osoby zainteresowane domową produkcją serów będzie można uzyskać odpowiedzi podczas warsztatów serowarskich jakie pojawiają się od maja w ofercie Centrum Kultury w Wierzchosławicach. Organizując
warsztaty serowarskie – Gminne Centrum Kultury w Wierzchosławicach chce nawiązać do korzeni i działalności Uniwersytetu Ludowego w którym ma swoją siedzibę.
Termin:
14 maja 2016 r. (sobota) w godz. od 10.00 do 18.00
Do kogo kierujemy ofertę warsztatów serowarskich?
W sporej części na pewno do pasjonatów kulinarnych – którzy dla własnej satysfakcji i dla zdrowia chcą wzbogacić swoją wiedzę kulinarną i robić swoje własne sery, bez wszechobecnej chemii w postaci konserwantów i ulepszaczy. Zapraszamy również szefów kuchni szukających nowych smaków i inspiracji związanej z ideą Slow Food. Kolejna grupa która powinna zainteresować się warsztatami to rolnicy, którzy szukają pomysłu na dodatkowe źródła dochodu dla swojego gospodarstwa.
Informacje o warsztatach:
W programie warsztatów znajdzie się praktyczna nauka wykonania 4 gatunków sera podpuszczkowego: ser koryciński, olęderski ser podpuszczkowy z ziołami, gouda oraz ser typu oscypek.
Podczas warsztatów uczestnicy będą pracować przy dwuosobowych stanowiskach i wykonywać samodzielnie sery. W trakcie zajęć przewidujemy bufet, podczas którego podane zostaną do degustacji różne gatunki serów oraz omówione
zostaną przydatne informacje dotyczące m.in. o kompozycji deski serów i wykorzystaniu serów w celach kulinarnych.
Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy. Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie warsztatów pozwalają na produkcję serów w domowym zaciszu. Uczestnicy
otrzymują również przepisy na wykonywane sery oraz doradztwo telefoniczne i mailowe.
Wykładowcy:
Warsztaty poprowadzi – Joanna Włodarska – serowar, dziennikarka, także kulinarna i szefowa kuchni, właścicielka Akademii Siedliska pod Lipami. W zajęciach warsztatowych prowadzonych pod jej opieką uczestniczyło ponad
1000 osób w całej Polsce.
Koszty:
– 140 zł od osoby. Cena obejmuje 8 godzinne warsztaty oraz wszystkie niezbędne materiały i składniki do wykonania serów (specjalistyczne kultury bakteryjne, podpuszczka itp.) oraz mleko. Za dodatkową opłatą 30 zł od uczestnicy mogą zakupić zestawy startowe do wykonania serów ze 100 litrów mleka.
Liczba miejsc jest ograniczona (tylko 25 miejsc). Szczegółowe informacje dotyczące warsztatów oraz zapisy w recepcji Gminnego Centrum Kultury w Wierzchosławicach, a także pod numerem telefonu 14 657 57 57.
Wydarzenie na fb: https://www.facebook.com/events/823602277743867/
Serdecznie zapraszamy!