Konkurs pod nazwą „Dzikie Smaki” ma w swoim założeniu przybliżyć młodym kucharzom temat dziczyzny, mało znanej szerokiemu społeczeństwu, jak również nawiązać do tradycji staropolskiej kuchni i propagować zdrową żywność.
W konkursie uczestniczyło aż 12 szkół gastronomicznych z Brzeska, Pustkowa, Czchowa, Pilzna, Brzostka, Dębicy, Zakliczyna, Tarnowa, Wojnicza i Szczucina, które miało przygotować danie główne na bazie jelenia oraz deser związany z tematem konkursu.
Reprezentacja z „Ekonomika” pod przewodnictwem pani Anety Wojcieszek, przygotowała danie „Polędwice z jelenia w aromatyzowanych ziołach podana na komosie ryżowej w towarzystwie chrustu z jarmużu oraz pniaczków porowych zakropione jarzębinowym sosem”
WYNIKI KONKURSOWE
I miejsce
Zespół Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Tarnowie
danie główne: Dominik Łukasik, Mateusz Ciurej
deser: Szymura Konrad, Marcin Englart
II Miejsce
Zespół Szkół nr 3 im. ks. Józefa Tischnera w Bochni
danie główne: Jaworska Katarzyna, Dziedzic Sabina
II Miejsce
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Zakliczynie
deser: Zych Ewa, Grzegórz Natalia
III Miejsce
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Brzesko
deser : Kołodziej Joanna, Drużkowska Małgorzata
danie główne: Kozub Weronika, Gliździńska Justyna
Wyróżnienie
1.Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu
Chrapusta Katarzyna , Święcicki Filip
2.Powiatowe Centrum Edukacji w Szczucinie
Gmyrek Małgorzata, Adaś Agata
Dania oceniało Jury w składzie: Damian Wajda szef bocheńskiej Restauracji ,,Salina Restaurant” , Paweł Kras szef kuchni w Restauracji Pałac Goetzów w Brzesku, Paweł Piszczek wydawca portalu kulinarnego ,,Coś na ząb Tv” felietonista dziennikarz kulinarny, Mirosław Stach szef kuchni hotelu Tarnovia, Maciej Mozoła szef zmiany w hotelu Tarnowia, Wojciech Wołosowski Kuchmistrz Izby Rzemieślniczej w Krakowie, Anna Baran menager Cukiernia Piotr Rydz, Paweł Juśko z ramienia Starostwa Tarnowskiego, Roman Bukowski prezes Okręgowej Rady Łowieckiej w Tarnowie, Krzysztof Łazowski przewodniczący Zarządu Okręgowego PZŁ w Tarnowie.
—
sk