Wielkanocna tradycja nakazuje święcić pokarmy w Wielką Sobotę. Produkty, które wkładamy do przystrojonych koszyków znajdą się na Wielkanocnym stole. Zanim jednak tam trafią w przeddzień Wielkanocy muszą zostać poświęcona przez kapłana.
Sam zwyczaj znany jest w Kościele od Średniowiecza. Początkowo święcono wyłącznie baranka, później także mięso, jaja, ser, masło, ryby oraz liczne przyprawy i zioła. Mięso symbolizuje baranka paschalnego, chleb jest pamiątką rozmnożenia chleba przez Jezusa, a jajo – oznacza symbol rodzącego się życia i Zmartwychwstałego Chrystusa. Święcenie pokarmów wielkanocnych jest do dziś aktualne nie tylko w Polsce, lecz również w innych krajach, na przykład w Austrii, w Bawarii i we Włoszech.
W parafii Szczepanów od lat święcenie pokarmów odbywa się nie tylko w kościele parafialnym, ale także w domach kultury, remizach i prywatnych posesjach stanowiących tradycyjne miejsce spotkań parafian.
Zapraszamy do galerii zdjęć ze świecenia pokarmów w Domu Kultury w Sterkowcu i Szczepanowskiej Bazylice.
—
bazylikaszczepanow.pl
Foto-Olczak
Święcenie pokarmów – Dom Kultury Sterkowiec
Święcenie pokarmów – Bazylika Szczepanów
wstrząsający reportaż 🙂